Kwasy omega-3 chronią serce
- 326 Views
- Redaktor mid24.pl
- 18 kwietnia 2019
- Baza informacji o kwasach Omega
Tłuszcze są niezbędne do przyswajania przez organizm witaminy A, D, E i K, do produkcji pewnych hormonów, są źródłem energii, zapewniają właściwą pracę mózgu. W naszym pożywieniu wykorzystujemy tłuszcze zwierzęce i roślinne, niestety ze znaczącą przewagą tych pierwszych. Ze względów zdrowotnych powinniśmy te proporcje zmienić na korzyć tłuszczy roślinnych. Tłuszcze zwierzęce należą do tłuszczy nasyconych, które powodują odkładanie się na ścianach tętnic cholesterolu.
Efektem jest choroba wieńcowa, miażdżyca, skleroza. Osoby, których dieta składa się z dużych ilości tłuszczy zwierzęcych częściej dostają udaru lub zawału serca niż ich rówieśnicy używający głównie tłuszczy roślinnych.
W tłuszczach roślinnych znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 o bardzo wielu zaletach odgrywających znaczącą rolę w zapobieganiu wielu chorobom ( chorobie wieńcowej, chorobom stawów) i w profilaktyce wielu chorób ((rak piersi, choroba Alzheimera, nadciśnienie). Źródłem kwasów omega-3 mogą być nie tylko tłuszcze roślinne, ale także ryby.

- 21 lutego 2021
Siła kwasów omega 3
- 21 stycznia 2021
Centrum Ploterowe Atrium – Drukarki oraz Plotery
- 10 stycznia 2021
Suplementy do spalnie tkantki tłuszczowej
- 9 października 2020
Siła kwasów omega 3
Centrum Ploterowe Atrium – Drukarki oraz Plotery
Suplementy do spalnie tkantki tłuszczowej
Liwko co to jest ?
Jak sobie poradzić z trądzikiem ?
Roślina Tribulus terrestris
BCAA podczas ćwiczeń fizycznych
Smażone potrawy a dieta