Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 biorą udział w produkcji hormonów o działaniu przeciwzapalnym, które mają bardzo duży wpływ na układ odpornościowy. Witamina A uszczelnia błony śluzowe, co zmniejsza ryzyko przenikania chorobotwórczych drobnoustrojów do organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-ziomowym. Należy jednak unikać stosowania tranu i witamin w czasie terapii antybiotykami, ponieważ wtedy będą wspomagać także bakterie lub wirusy. Z podawaniem suplementów najlepiej zaczekać do końca leczenia. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo duże znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu, poprawiają ukrwienie tkanki i przepływ bodźców. Dlatego są polecane w przypadku problemów z koncentracją i pamięcią. Przynoszą pozytywne efekty zarówno w przypadku dzieci, jak i osób starszych, które są narażone na demencję. Warto także pamiętać, że przyjmowanie kwasów omega-3 w czasie ciąży będzie miało wpływ na rozwój mózgu dziecka w okresie płodowym, między innymi na właściwy rozwój układu nerwowego, w tym mózgu..