Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają one zbawienny wpływ na układ immunologiczny, pracę mózgu, serca oraz układu krążenia i pokarmowego, a także poprawiają wygląd zewnętrzny, dzięki opóźnianiu procesów starzenia.
Omega-3 – kwas alfa-linolenowy ALA wykazuje działanie przeciwzapalne, zahamowuje rozwój miażdżycy oraz redukuje ryzyko wystąpienia zawału serca, obniża również ciśnienie krwi oraz poziom trójglicerydów w ustroju, a także opóźnia wystąpienie i rozwój niektórych nowotworów. Omega-3 wpływa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć i koncentrację.
Kwas linolowy LA – omega-6 ma znaczący, pozytywny wpływ na kondycję i wygląd skóry. Działa również przeciwzapalnie oraz ogranicza neuropatie cukrzycowe. Ponadto łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Omega-9 to kwas oleinowy. Jako jedyny z ww. substancji jest produkowany przez organizm człowieka, jednak wiek lub choroby wątroby mogą ograniczać jego syntezę. Kwas tłuszczowy omega-9 obniża poziom trójglicerydów oraz cholesterolu LDL, a podnosi cholesterol HDL. Ogranicza zbyt duże wydzielanie kwasu żołądkowego oraz zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.