W naturze występują różne rodzaje tłuszczów i praktycznie każdy z nich, w odpowiedniej ilości, ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Niestety, nieodpowiednia dieta, głównie amerykańska, wprowadziła bardzo duży udział tłuszczów zwierzęcych, które negatywnie wpływają na poziom cholesterolu i otyłość. Istnieją jednak kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego – to kwasy z grupy omega
Obecne w dużym stężeniu w rybach morskich, kwasy EPA i DHA posiadają ogrom właściwości, które sprawdzili na własnym przykładzie mieszkańcy krajów skandynawskich oraz nadmorskich. Spożycie mięsa ryb ewidentnie wpływają na mniejszą zachorowalność na miażdżycę, nowotwory, choroby serca i układu nerwowego. Dieta europejska jest nieco uboższa w pokarmy zawierające naturalne kwasy omega 3, warto więc stosować suplementację.
W przypadku sportowców, suplementacja kwasami omega 3 bardzo dobrze wpływa na układ kostny, immunologiczny, a także zwiększa efektywność spalania tkanki tłuszczowej.