Kwasy omega 3 kwasy tłuszczowe są niezbędnym składnikiem diety człowieka, a zwłaszcza kobiet w ciąży i dzieci. Ten kwas nasycony odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Kwas ten stanowi około 60% zapotrzebowania naszego mózgu, bowiem tłuszcze są podstawa prawidłowego funkcjonowania tego organu. Kwasy omega 3 stanowią także ważne ogniwo w profilaktyce układu krwionośnego. Hamują powstawania zakrzepów krwi bowiem regulują proces krzepnięcia krwi. Poprawiają prace serca i ograniczają ryzyko wszelkich zaburzeń. Ryby dostarczają bardzo dużą ilość kwasów omega Aby zapewnić odpowiednią ilość wystarczy do jadłospisu włączyć potrawy rybne. 2-3 razy tygodniu to odpowiednia częstotliwość, jak ze wszystkim należy zachować rozsądek i równowagę. Dużo mówi się o rybach morskich jak dorsze, halibuty jako kopalni kwasów z grupy omega. Warto zwrócić uwagę, że najpopularniejsza jeszcze do niedawna „polska” ryba, czyli śledź także jest bogata w te kwasy (niestety w przesolonych wersjach serwowanych w marketach nie jest już tak zdrowy).