Niezbędnym elementem zdrowego organizmu są kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega- Należy wiedzieć, które produkty żywieniowe posiadają ich najwięcej. Będzie to pomocne przy komponowaniu zdrowych posiłków. Kwasy wykazują ogromne działanie prozdrowotne. Chronią przed występowaniem wielu groźnych dla zdrowia chorób. Po produkty nasycone w kwasy omega-3 powinni sięgać przede wszystkim Ci, którzy mają problem z układem krążenia wynikającym ze zbyt dużego poziomu cholesterolu we krwi. Wpływają na lepsza odporność organizmu. Ich źródłem będą tłuste morskie ryby, orzechy i olej lniany. Z kolei kwasy omega-6 stanowią budulec komórek. Wpływają na działanie układu nerwowego. Regulują pracę wielu organów. Źródłem kwasów omega-6 są przede wszystkim oleje sojowe i słonecznikowe, pestki dyni, pestki słonecznika, orzechy ziemna. Ogromny wpływ na zdrowe serce mają kwasy omega- W krajach gdzie spożycie produktów bogatych w kwasy omega-9 jest wysokie zapadalność na choroby serca jest niewielkie. Kwasy znajdują się w oliwie, oleju rzepakowym czy orzechach ziemnych.