Zasadniczo tłuszcze są niewskazanym składnikiem diety sportowców, istnieją jednak takie rodzaje tłuszczów, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia. Chodzi o kwasy tłuszczowe Omega-3, pozyskiwane najczęściej z tłuszczu ryb zimnowodnych. Spożywanie w rozsądnych ilościach wspomnianych substancji jest wskazane w każdym przypadku, szczególnie jednak zaleca się to osobom prowadzącym aktywny tryb życia.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 korzystnie wpływają na funkcjonowanie wielu organów i układów organizmu. Działają między innymi na serce i układ krwionośny, ograniczając ilość „złego” cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Mają wpływ również na układ nerwowy i odpornościowy. Badania wykazały, że spożywanie kwasów Omega-3 może zapobiegać nowotworom.
Dlaczego to właśnie sportowcy powinni w szczególności spożywać suplementy diety zawierające w swoim składzie kwasy Omega-3? Kwasy te biorą udział we wspomaganiu wydolności wysiłkowej organizmu. Oznacza to, że regularne ich spożywanie umożliwi dłuższe i bardziej intensywne wykonywanie ćwiczeń.