Kwasy omega zasadniczo są składnikiem korzystnym. Mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, ponieważ regenerują komórki, zapobiegają chorobom serca oraz dolegliwościom ze strony układu krwionośnego. Koniecznie jednak należy wiedzieć, że kwasy omega spożywać trzeba we właściwych proporcjach, aby ich spożywanie pomogło, a nie zaszkodziło. Kwasy omega-3, które pochodzą z ryb oraz kwasy omega-6, których dostarczamy sobie przede wszystkim z tłuszczów roślinnych zalicza się do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega-3 przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu, a w efekcie zmniejszają ryzyko zawału serca, działają przeciwzapalnie i chronią nasze stawy. Kwasy omega-6 z kolei wyraźnie wzmacniają układ nerwowy, również obniżają cholesterol, wspierając przy okazji pracę nerek, wątroby. Problem polega na tym, że gdy kwasów omega-6 jest zbyt wiele, blokują one moc kwasów omega- Na dodatek nadmiar tłuszczów omega-6, przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może mieć działanie rakotwórcze. Szczególnie często wskazuje się na ryzyko raka piersi. Optymalne proporcje to 5-6 łyżeczek kwasów omega-6 na jedną łyżeczkę kwasów omega-