Sportowcy, którzy regularnie uprawiają ćwiczenia o wysokiej intensywności, często borykają się z zapaleniem stawów lub ścięgien. Wiadomo jednak od lat, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak więc uchronić się przed tym schorzeniem? Przepisem okazują się być ryby, a dokładnie zawarte w nich kwasy Omega Od początku, jednak: za zapalenia odpowiedzialny jest podwyższony w organizmie poziom kwasów wielonienasyconych Omega Niestety, w naszym kraju, spożywanie tych drugich znacznie przewyższa spożywanie tych pierwszych. Kwas Omega 3, zawarty w rybim oleju, nie tylko redukuje stany zapalne, ale także zapobiega bólom stawów, redukuje poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na krążenie oraz kondycję serca. Ponadto, substancja ta poprawia kondycję skóry oraz dodatkowo wspomaga funkcje poznawcze. Jak widać, ryby są nie tylko smaczne, ale także są źródłem zdrowia. Warto je jeść nawet i codziennie. Powinniśmy, jednak wybierać świeże ryby, te w puszkach, z kolei, zupełnie wyeliminować z naszej diety.