Mimo, że cytryny są najmniejsze z owoców cytrusowych, zawierają więcej zdrowych składników odżywczych niż inne owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki, grejpfrut itp. Cytryny są najpopularniejszymi owocami cytrusowymi na świecie i były stosowane w przepisach od wieków. Najczęstszym przepisem na cytryny jest woda z cytryny, która jest po prostu sokiem cytrynowym wyciskanym do szklanej zimnej wody. Bardzo orzeźwiająca w upalny dzień! Uważa się, że cytryny pochodzą z u podnóża północno-wschodnich Indii w regionie Himalajów, ale rozprzestrzeniły się na Bliskim Wschodzie, w Afryce, w Ameryce, Pacyfiku i Europie, aby stać się najbardziej rozpowszechnionym i pełnym z owoców cytrusowych na świecie. Korzyści zdrowotne cytryn są niczym niezwykłym! Są bogate w składniki odżywcze i mają mało kalorii i nie zawierają nasyconych tłuszczów ani cholesterolu. Są bogate w błonnik i kwas cytrynowy, które pomagają trawieniu, a naukowo udowodniono, że przyczyniają się do rozpuszczenia kamieni nerkowych.