Smażone dania mięsne to dla wielu ludzi przysmak, przed którym nie mogą się oprzeć. Zresztą nie tylko mięso lubimy jeść w tej postaci. Dotyczy to także wszystkich potraw przygotowywanych w głębokim tłuszczu, czyli na przykład bardzo popularnych frytek. Smażenie nie jest zdrowe, ponieważ podczas tego procesu uwalniają się bardzo niebezpieczne związki. Odpowiadają one za powstawanie wielu chorób, w tym nowotworów. Na tym jednak zagrożeń nie koniec. Smażone potrawy mają ogromny wpływ na układ krążenia i zwiększają znacznie ryzyko zawału. Niestety nawet w niewielkich ilościach, ale regularne spożywanie smażonych potraw może przyczynić się do zachorowań. To smażone potrawy odpowiadają także za problem z otyłością. A poza tym znacznie obniżają wartościowość spożywanych dań. Jeśli więc smażymy potrawy, jemy nie tylko niezdrowe, ale także bezwartościowe posiłki. Nie ma w nich większości witamin i minerałów. Dlatego warto znacznie ograniczyć, jeśli nie wyeliminować, ilość smażonych potraw w diecie.