Kwasy omega-3 są nasyconymi kwasami tłuszczowymi, którym przypisuje się dobroczynne działanie na organizm człowieka. Z czego wynika takie przekonanie? Tłuszcz jako składnik diety przeważnie kojarzy się z czymś niezbyt korzystnym, zwłaszcza w nadmiernych ilościach. Kwasy omega-3 należą do grupy tak zwanych dobrych tłuszczów. Określenie to nie wzięło się z przypadku – dobrymi tłuszczami nazywamy tłuszcze nienasycone, których pozytywny wpływ na nasz organizm, poza prostym dostarczeniem energii, jest znacznie szerszy. Przeprowadzone nad kwasami omega-3 badania dowodzą, że wykazują one działanie przeciwnowotworowe, są w stanie wspomagać myślenie, wzmocnić odporność czy wspomóc utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Bogate w kwasy omega-3 są przede wszystkim ryby morskie, spośród których szczególnie wartościowy jest łosoś, dorsz i śledź. Dobrą informacją dla osób, które nie przepadają za smakiem czy zapachem ryb, będzie to, że źródłem kwasów omega-3 są także niektóre nasiona, takie jak len czy gorczyca, oraz orzechy włoskie.